NAISUNIONI Naisasiaa vuodesta 1892

Näyttelijän kehollinen harjoittelu

- feministinen puheenvuoro

Spindrift Theatren luento-työpaja näyttelijän kehollisesta harjoittelusta Hélène Cixous'n innoittamana

Perjantaina 13.1.2017 klo 17.30-19.30
Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki

"Kirjoita kehosi!" rohkaisi Hélène Cixous feministisiä kirjailijoita jo vuosikymmeniä sitten. Kirjoittaa voimme kyllä, ja siten piirtää minuudellemme ääriviivat - mutta miten feministi voi näytellä?

Näyttelijän kehollinen harjoittelu on kautta aikain ollut miesohjaajien käsissä. Teatteritekstit, -roolit ja harjoitukset ovat osa miestekijöiden luomaa kaanonia, jota tämän päivän näyttelijät toistavat - sukupuolesta riippumatta. Näyttelijänammatin ollessa olemukseltaan menneisyyttä ja nykyisyyttä kuvantavaa, voi feministinäyttelijän olla vaikeaa seistä esittämiensä hahmojen, tarinoiden ja valtarakenteiden takana. Kuinka feministi voi siis toteuttaa Cixous´n kehotusta ja "näytellä kehonsa"?

Spindrift Theatre on kahden vuoden ajan työstänyt Hélène Cixous´n écriture féminine -aatteen innoittamaa kehollisen harjoittelun tekniikkaa, jossa näyttelijää rohkaistaan löytämään oma äänensä perinteisen, patrioottisen näyttämöpoetiikan takaa. Harjoittelu pohjaa
erilaisten äänen- ja liikkeenlaatujen harjoitteluun ja tasa-arvoistamiseen, ja tähtää näyttelijän omavaraisuuteen ja itseohjautuvuuteen.

Luento-työpaja koostuu alustuksesta, Spindrift Theatren näyttelijöiden demonstraatioista, sekä yhteisistä harjoituksista, joissa tutkitaan esiintymisen asettamia haasteita omien ääriviivojen piirtämiselle niin lavalla kuin arkipäivän tilanteissa. Työpaja on suunnattu naisille.

Spindrift Theatre on neljän naisen muodostama pohjoismainen näyttelijäkollektiivi, joka tekee teatteria uteliaisuudesta ihmisyyttä ja ihmismieltä kohtaan. Teatterin päämaja sijaitsee Reykjavikissa, mutta näyttelijät toimivat myös Oslossa ja Helsingissä.

Luento-työpajan vetäjät:
Anna Korolainen (FIN) - Näyttelijä, TeM
Bergdis Julia Johannsdottir (IS) - Näyttelijä, ohjaaja
Eva Solveig (IS/US) - Näyttelijä
Hallveig Kristin Eiriksdottir (IS) - Lavastaja

fb-tapahtuma | www.spindrifttheatre.com

Tilaisuus on osa Avoimen naisten korkeakoulun ja Villa Salinin residenssitoimintaa.

Siirry sivun alkuun
 
Tekninen toteutus: Slap Media
Ulkoasu: Hahmo Design