NAISUNIONI Naisasiaa vuodesta 1892

Tapahtumat

15.-16.7. Naiset tahtovat rauhaa - perinne jatkuu -seminaari


Villa Salin, Tiirasaarentie 2, 00200 Helsinki

Tämä on kutsu sinulle, mutta myös ystävillesi ja työtovereillesi, tulla tutustumaan, ideoimaan, oppimaan ja vaikuttamaan. Viikonloppuseminaari on tarkoitettu nuorille naisille, jotka ovat kiinnostuneet naisten rauhantyöstä ja rauhankulttuurista tämän päivän Suomessa ja maailmassa.

Työpajojen vetäjinä on aktivisteja vuosien varrelta kertomassa rauhantyön ja aktivismin vaiheista 70-luvulta alkaen, tiedon jakamista eteenpäin ja uuden vastaanottamista. Keskustelua kiristyneestä maailmantilanteesta, militarisoinnin kiihtymisestä, sodankäynnin ilmastovaikutuksista, naisten militarisoinnista ja naisten vastuusta rauhantyössä.

Vastavuoroisesti - ja erityisesti - haluamme kuulla nuorten naisten ajatuksia elämästä ja maailmasta heidän omasta näkökulmastaan ja miten he haluavat toimia edistääkseen rauhantyötä nykypäivän maailmassa.

Seminaarin aikana valmistamme yhdessä vegeruokaa ja pohdimme kuinka ruokatuotannolla hidastetaan ilmastonmuutosta ja tuetaan kotimaisia lähiruoan tuottajia.

Naiset Rauhan Puolesta -liike on toiminut aktiivisesti jo yli 30 vuoden ajan rauhan, naisasian, ihmisoikeuksien ja ympäristön puolesta sekä atomivoimaa vastaan. Jos et tunne entuudestaan toimintaamme, vilkaise - anteeksi kylläkin työn alla olevia - sivujamme naisetrauhanpuolesta.org ja FB:iamme https://fi- fi. facebook. com/NaisetRauhanPuolesta/!

Villa Salinissa on muutamalle (12) mahdollisuus yöpyä pientä maksua vastaan. Lauantaina tutustumme ja pidämme työpajoja, syömme hyvin ja rentoudumme ja sunnuntaina jatkamme aiheiden käsittelyä ja kokoamme kanssakäynnin sadon. Villa Salin on ihana ympäristö viettää toivottavasti kaunis viikonloppu tutustuen uusiin eri-ikäisiin naisiin, hankkia tietoa, jakaa kokemuksia ja luoda uusia toimintatapoja rauhantyöhön!

Mukaan voi tulla myös ilman aiempaa rauhantyön kokemusta, sillä rauha kuuluu kaikille! Ilmoittaudu Varpulle varpusaaritsa (at) gmail.com tai NRP:n mailiin naisetrauhanpuolesta (at) riseup.net 15.6 mennessä!

Kerro halutessasi omista ideoistasi, jos haluat ottaa osaa jo etukäteen ruokailun suunnitteluun tai haluat järjestää jonkin ohjelmanumeron!

Tervetuloa toivottavat Naiset Rauha Puolesta -liikkeen psta
Lea Launokari ja Varpu Kinnunen-Saaritsa

28.4.-1.5. Villa Salinin kevättalkoot

Villa Salin, Tiirasaarentie 2, 00200 Helsinki

Paljon tehtävää sisällä ja ulkona. Voit tulla koko ajaksi tai vain pariksi tunniksi. Talkoot alkavat perjantai-iltapäivänä ja jatkuvat maanantaille.

La, su ja ma tarjolla keittolounas ja päiväkahvi. Muuten omat eväät. Kaikki on laktoositonta ja tarjolla myös kasvisvaihtoehto. Muita dieettejä ei valitettavasti voida huomioida. Yöpyminen omilla lakanoilla mahdollista.

Ilmoittaudu irma.soiniemi(at)saunalahti.fi tai 050 575 8162


18.-20.4. Feministinen kirjoittajakoulu

Villa Salin, Tiirasaarentie 2, 00200 Helsinki


Haluatko oppia kirjoittamaan feminismiä? Huhtikuussa järjestettävä Feministinen kirjoittajakoulu on tarkoitettu kaikille feministisestä lähestymistavasta kiinnostuneille kirjoittajille. Kurssilla tekstin ammattilaiset vetävät workshopeja, luentoja ja keskusteluja.

Katso ohjeet ja ilmoittaudu ke 20.2. mennessä.

24.3. F-klubi: Feministinen kaupunki, Helsinki

Ravintola Kapsäkki, Hämeentie 68, Helsinki

Mitä on feministinen kuntapolitiikka ja miten Helsingistä tehdään feministinen kaupunki? Aiheesta keskustelemassa klo 18 alkaen feministisiä kuntavaaliehdokkaita sekä kaupunkilaisia erilaisista kokemuspiireistä. Lisäksi esiintymässä Astrid Swan.

Lue lisää

12.3. "Kiltit tytöt ja villit pojat? - Sukupuoliroolit ja kasvatus" Unioni WOW Finland -festivaalilla Tampereella

Millaisiin sukupuolirooleihin lapsia kasvatetaan, ja miksi sillä on väliä? Miten perinteisiä sukupuolirooleja haastetaan kasvatuksen keinoin? Unioni järjestää keskustelun kasvatuksesta Women of the World Finland -festivaalilla Tampere-talossa sunnuntaina 12.3. klo 16-17. Keskustelemassa Tulva-lehden päätoimittaja Atlas Saarikoski,Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro ja lastentarhanopettaja Sara Åker-Harju. Keskustelun juontaa toimittaja Anu Silfverberg.

WOW Finland järjestetään viikonloppuna 12.-13.3. Tampere-talossa. Lue lisää ja osta lippuja: wowfinland.fi

8.3. klo 16-20 Naistenpäivän Avoimet ovet Maikki Friberg -kodissa

Naisten päivän kunniaksi Naisasialiitto Unioni tarjoaa kaikille kiinnostuneille mahdollisuuden tutustua upean Maikki Friberg -kodin tiloihin ja Unionin toimintaan. Illan ohjelmassa on mm. 125-vuotisjuhlavuottaan viettävän Unionin historian ja ryhmien esittelyä, feministinen pop-up kahvila, musiikkia sekä viinitarjoilu. Maikki Friberg -kodin ovet ovat avoinna keskiviikkona 8.3. Klo 16-20.

Lisätietoa ja ohjelma


6.2. klo 17-19 FRT tutustumistilaisuus

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11, Helsinki


Tilaisuus kuulla ja keskustella Feministisestä radikaaliterapiasta. Mitä näissä FRT-ryhmissä oikein tapahtuu? Minkälainen tämä yli 30 vuotta käytössä ollut ryhmätyömenetelmä on? Miten ryhmiin pääsee mukaan? Tervetuloa! Lisätietoja frtverkosto@gmail.com

7.12. klo 18 F-klubi Tampere: Kaikkien yhteiskunta

Klubi, 2 Tullikamarin aukio, Tampere

Lyhyitä puheita yhdenvertaisuudesta. Minkälainen on kaikille avoin yhteiskunta? Mitä muutoksia se edellyttää politiikassa - entä feministisessä liikkeessä?

Puhumassa: Rosa Meriläinen / Amu Urhonen / Saara Särmä / Katju Aro /
Minna Minkkinen / Emmi Nuorgam / Aila Svart / Javiera Marchant Aedo / Ree Melanen / Sanna Nevala / Taru Anttonen / Johanna Vehkoo

Lisäksi:
Raisa Omaheimon feminististä stand up -komiikkaa
Feministinen disko, Dj Megabitch

Tilaisuudessa myydään Rosa Meriläisen ja Saara Särmän uutuuskirjaa "Anna mennä: opas hauskempaan elämään", hintaan 25 euroa.
Tapahtuma on kaikille avoin ja tila on esteetön. Tervetuloa!

Tilaisuus Facebookissa

Järjestäjät: Naisasialiitto Unioni, Feministinen ajatushautomo Hattu ja Feministinen järjestö Vattu.

+++

MIKÄ F-KLUBI?

Mihin tarvitaan feminististä politiikkaa? Minkälainen on feministinen yhteiskunta?

Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia uudella feministisellä keskusteluklubilla. F-klubilla keskustellaan isoista aiheista ja todellisesta muutoksesta.

Vuosituhannen vaihteessa kuvittelimme olevamme matkalla kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Sen sijaan tasa-arvokehitys on hidastunut. Itsestään selvinä pidetyistä tavoitteista, kuten vanhempainvapaiden tasaamisesta, ei vieläkään ole tehty päätöksiä. Feministisen politiikan tyhjiössä esiin on noussut uusia suuntauksia: jo saavutettuja parannuksia naisten oikeuksiin esitetään purettaviksi. Suomessa ja Euroopassa kannatusta keräävät arvokonservatiiviset liikkeet vastustavat aborttioikeutta, puolustavat perinteistä perhekäsitystä ja haaveilevat yhteiskunnasta, joka tukahduttaa sukupuolten, seksuaalisuuksien ja etnisyyksien moninaisuuden.

Pelottaako? F-klubi auttaa!

1.12. klo 15 Valtion velvoitteet naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11, Helsinki

Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomen vakavin ihmisoikeusongelma. Suomen valtio ei ole ryhtynyt kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteidensa, mm. CEDAW-sopimuksen, edellyttämiin toimiin ko. väkivaltaan puuttumiseksi. Suomi on saanut jatkuvasti huomioita kansainvälisiltä asiantuntijaelimiltä täysin riittämättömistä kansallisista toimista. Oikeustieteen asiantuntijoiden työryhmä on laatinut Suomea koskevan valituksen CEDAW-komitealle kiinnittääkseen huomiota ongelmaan.

Kari Mattilan säätiö on tukenut asiantuntijoiden työtä, ja järjestää Unionilla tilaisuuden, jossa käsitellään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja CEDAW-komitealle tehtyä valitusta. Ilmoittaudu 29.11. mennessä karimattilansaatio@gmail.com kahvitarjoilun mitoittamiseksi

12.11. klo 15:15-16:30 Ain't I a woman - Is there space for undocumented migrant women in feminism?

Arbis Music Hall 119, Sturenkatu 2, 00510 Helsinki

What is the place of undocumented migrant women in today´s feminist battle and in our society? The discussion explores the space given to these women, who often are radicalized and marginalized in our societies. Main speaker Trifa Shakely is a Swedish activist, lecturer, writer and initiator of the campaign Ain´t I a Woman by "No one is illegal" network. Union's program slot is a part of FEMF2016 Feminist Forum.

28.-30.10. Syystalkoot Villa Salinissa

Tiirasaarentie 2, 00200 Helsinki

Tervetuloa pihatalkoisiin Villa Saliniin 28.-30.10 vapaalla aikataululla. Monenmoista puuhailua puutarhassa ja talossa.

Talkooeväinä tarjotaan keittolounas ja päiväkahvit, muuten omat eväät. Osallistuessasi useampana päivänä voit myös yöpyä Villa Salinissa, omat lakanat mukaan.

Talkootarjottavien arvioimiseksi ilmoittaudu Irmalle gsm 050-575 8162.

Huomaa myös uudet Villa Saliniin liittyvät Unionin ryhmät: Puutarharyhmä ja Solvig Torps pigor.

16.9. klo 17 Keskustelutilaisuus naisten taloudellisesta riippumattomuudesta ja iäkkäiden naisten asumisesta

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11, Helsinki

Eeva Kriek-Tuovinen tuo WOUW ryhmän (Vanhat Viisaat Hollantilaisnaiset) Suomeen 12 - 18.9. He ovat residenssissä Villa Salinissa Lauttasaaressa. Perjantaina 16.9. pidetään Unionin Maikki Friberg-kodissa kaikille naisille avoin keskustelutilaisuus naisten taloudellisesta riippumattomuudesta ja iäkkäiden naisten asumisesta. Kielinä suomi, englanti ja hollanti. Tilaisuuden juontaa Maria Valkama.

Eeva Kriek-Tuovinen valmistui psykiatrian erikoissairaanhoitajaksi. Hän avioitui nuorena tunnetun hollantilaisen kemistin ja perinnöllisyystutkijan Erik Kriekin kanssa ja on siitä lähtien asunut Hollannissa.Uudessa kotimaassaan Eeva tutustui feminismin uusimpiin virtauksiin, jotka tulivat Amerikasta Eurooppaan Hollannin kautta. Hän kouluttautui terapeutiksi ja ohjaajaksi. Naisasialiitto Unionin Avoimen Naistenkorkeakoulun (ANK) kautta hän toi myös nämä uutuudet Suomeen. Monet suomalaiset naiset ovat hänen" Feministinen radikaaliterapia"- (FRT)," jämäkkyys-", "elämänkaari-", "tiedostamis-" ym. kursseillaan saaneet aivan uuden suunnan elämäänsä. Nykyisin myös monet työväenopistot järjestävän Eevan esimerkin mukaisia kursseja.

WOUW-naiset tekevät Amsterdamissa paljon uraauurtavaa työtä mm. iäkkäiden maahanmuuttajanaisten keskuudessa. Naisasialiitto Unionin "Elovenla"-ryhmä on heidän sisarryhmänsä ja tekee hollantilaisten esimerkin mukaan myös työtä iäkkäitten maahanmuuttajanaisten kotouttamiseksi.

8.6. klo 17-20 Kesäjuhlat Villa Salinissa

Tiirasaarentie 2, 00200 Hki

Tervetuloa Naisasialiitto Unionin Kesäjuhlaan Villa Saliniin ja sen ihanaan puutarhaan. Perinteiset juhlat tunnetaan myös vanhalla nimellään Hattujuhlat. Tilaisuuden ohjelmassa on puheita, musiikkia, pienimuotoista tarjoilua sekä vuoden Lyytin palkitseminen. Naisenergiaa räiskyvästä musiikista vastaavat Miritza Lundberg & Jasmine Valentin. Asu: vapaasti juhlava

Tarjoilujen tarpeen arvioimiseksi ilmoitathan osallistumisestasi: toimistosihteeri@naisunioni.fi tai p. (09)643 158

5.-8.5. Pihatalkoot Villa Salinissa

Tiirasaarentie 2, 00200 Hki

Kevättalkoot Villa Salinissa alkavat helatorstaina ja jatkuvat sunnuntaihin. Haravointia ja muita pihatöitä, myös sisätöitä tarjolla. Tervetuloa vapaalla aikataululla! Osallistuessasi useampana päivänä voit myös yöpyä Villa Salinissa, omat lakanat mukaan.

Talkooeväiden arvioimiseksi ilmoittaudu Irmalle: irma.soiniemi (at) saunalahti.fi.

2.4. Suffragette-elokuvan ennakkonäytös

Suffragette-elokuva kertoo brittinaisista, jotka taistelivat naisten äänioikeuden puolesta 1910-luvulla. Suffragette tulee ensi-iltaan 8.4., mutta Naisasialiitto Unioni ja Season Film Festival järjestävät ennakkonäytöksen Season Film Festivalin yhteyteen 2.4.!

Elokuvan jälkeen pidetään keskustelutilaisuus feministisestä politiikasta yhdessä anarkistifeministi Suvi Auvisen, politiikan tutkija Johanna Kantolan sekä Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Katju Aron kanssa.

Elokuvan näytösaika on 2.4. klo 18.15 Kinopalatsissa. Liput iltamaan ovat 9 euroa, ja ne voi ostaa täältä.

31.3. Mustang-elokuvaan ilmaislippuja!

Helsingin Season Film Festivalilla nähdään 31.3. Mustang! Mustang kertoo tarinan naisten asemasta nyky-Turkissa. Pienessä turkkilaisessa kylässä Lalen ja hänen neljän sisarensa viaton leikki käynnistää skandaalin. Sopimattomasta käytöksestä suuttuvat kasvatti-isä ja isoäiti muuttavat perheen kodin vankilaksi ja tyttöjä aletaan valmentaa avioliittoa varten. Siskosten vapauden kaipuuta ei kuitenkaan voi tukahduttaa. Elokuvan ensi-ilta nähtiin Cannesin elokuvajuhlilla 2015, ja sillä on parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkuus.

Naisasialiitto Unionin arpoo Unionin jäsenilleen 6 kappaletta ilmaislippuja Mustangin näytökseen! Jos haluat osallistua lippujen arvontaan, lähetä sähköpostia osoitteeseen: harjoittelija(at)naisunioni.fi. Ilmoitamme lippujen voittajat tiistaina 29.3.

Näytösaika on 31.3. klo 18.15 Kinopalatsissa.

Mustang saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 1.4. Elokuvan trailerin löydät täältä.

30.3. Unionin jäsenet ilmaiseksi Suffragette-elokuvaan!

Tervetuloa kanssamme Suffragette -elokuvan ilmaisnäytökseen! Elokuvan Suomen ensi-ilta on 8.4., mutta Naisasialiitto Unioni järjestää yhteistyössä Future Filmsin kanssa 30.3. ilmaisia ennakkonäytöksiä Unionin jäsenille Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Oulussa!

Ilmaisten ennakkonäytösten lisäksi järjestämme 2.4. elokuva- ja keskusteluillan Season Films Festivalin yhteydessä Helsingissä. Elokuvan jälkeen on feministisestä politiikasta keskustelemassa anarkistifeministi Suvi Auvinen, politiikan tutkija Johanna Kantola sekä Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Katju Aro. Elokuva- ja keskusteluillan liput maksavat 9 euroa, mutta arvomme 10 lippua Unionin jäsenten kesken! Jos haluat osallistua lippujen arvontaan, lähetä sähköpostia osoitteeseen: toimistosihteeri(at)naisunioni.fi. Arvomme liput tiistaina 29.3. klo 14.00. Voit myös ostaa liput iltamaan täältä: http://www.finnkino.fi/Event/301488/

Lisätiedot 30.3. ilmaisnäytöksistä sekä ohjeet lippujen varaamiseen löydät täältä: https://www. facebook. com/events/584309268390540/

8.3.2016 Otetaan yö takaisin -mielenosoitus

Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi Astra, Naisasialiitto Unioni, Tulva ja FemF järjestävät mielenosoituksen rasismia, naisvihaa ja transfobiaa vastaan. On meidän yhteinen velvollisuutemme taistella tasa-arvon ja vihan loppumisen puolesta. Yhdessä määrittelemme, mitä turvallisuus tarkoittaa.

Mielenosoitus alkaa Narikkatorilta, ja tapahtumassa kuullaan puheita ja musiikkia. Mielenosoitukseen voit osallistua myös järjestösi tai ryhmäsi kanssa. Ilmoittautumiset osoitteeseen: otetaanyotakaisin(at)gmail(dot)com

Tapahtuman sivut löydät täältä.

8.3. klo 18 Naistenpäivä Villa Salinissa

Villa Salin, Tiirasaarentie 2, 00200 Hki

Kaupungin Naiset -kuoron konsertti naistenpäivänä. Konsertti kertoo naisen elämästä: suhteista, arjesta, ilosta, ketutuksesta ja periksiantamattomuudesta.

Kaupungin Naiset on Suomen ensimmäinen ja ainoa lesbokuoro, joka haluaa toiminnallaan tuoda alakulttuuria näkyväksi uusista näkökulmista ja moniäänisesti. Kuoro laulaa uutta, varta vasten sille sävellettyä musiikkia: kuoron johtaja Petra Lampinen on säveltänyt ohjelmiston suomalaisten nykyrunoilijoiden, kuten Anja Erämajan, Inka Nousiaisen ja Ilpo Tiihosen, teksteihin. Lauluissa on sopivan vino ripaus patetiaa.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tiloihin sopii noin 40 kuulijaa, joten varmista sisäänpääsysi ilmoittautumalla: toimistosihteeri (at) naisunioni.fi. Lämpimästi tervetuloa! TILAISUUS ON TÄYNNÄ.

Konsertti järjestetään osana Villa Salinin residenssitoimintaa.

Kaupungin naiset kuva

Siirry sivun alkuun
 
Tekninen toteutus: Slap Media
Ulkoasu: Hahmo Design